Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Sabtu, 31 Januari 2009

Jom Balik Kampung Rao, Sumatera BaratPersatuan Jalinan Rao Malaysia atau dikenali sebagai JARO dengan kerjasama Sekondakhati.blogspot.com akan menganjurkan Program Balik Kampung Rao, Sumatera Barat pada 13 Mac 2009 hingga 17 Mac 2009 selama 5 hari 4 malam bagi menyemai semangat kekeluargaan dan menjalin tali silaturrahim di kalangan saudara mara serumpun.


Sehubungan itu anda adalah dipelawa menyertai lawatan ini dengan dikenakan bayaran minimum sebanyak RM990.00 seorang dan jika ahli JARO hanya RM 970.00 sahaja. Anda bolehlah memberikan pendahuluan sebanyak RM 500.00 dengan cek atau terus ke akaun Cash Holidays MBB Ipoh Main 558015- 419102 sebelum 5 Februari 2009 dan bakinya boleh dijelaskan sebelum 20 Februari 2009.

Program Asas

Hari Pertama

Berangkat jam 07:50 pagi (waktu Malaysia) dari LCCT, Sepang dan sampai di Padang jam 08:00 pagi (waktu Indonesia). Perjalanan terus ke Bukit Tinggi. Lawatan Kraftangan Pandai Sikek, historical sites Jepang, makan tengah hari dan

check-in Hotel di Bukit Tinggi.

Hari Kedua

Sarapan Pagi di Hotel. Lawatan / Shopping di Pasar Atas dan City Tour. Selepas makan tengah hari, terus berangkat ke Rao. Menginap di Homestay di Pekan Rao dan makan malam masakan asli Rao.Taklimat ringkas oleh wakil Rao.

Hari Ketiga

Sarapan pagi di Homestay. Lawatan ke Kubu/ tempat tempat sejarah di Rao,Kubur Bagindo Suman dan Masjid Tuanku Rao dan makan tengah hari di Masjid Buya Nur Effendi (ikan masak asam/ gulai lomak nangko dll. Seterusnya lawatan keliling kampung ukampong di Rao. Malam – acara bebas - untuk bertemu saudara mara/kerabat.

Hari Keempat

Selepas sarapan pagi masakan Rao, balik ke Padang. Dalam perjalanan akan melawat tempat tempat pelancongan. Makan tengah hari dalam perjalanan. Sampai di Padang lawatan / shopping. Bermalam di Hotel di Padang.

Hari Kelima

Selepas sarapan pagi berangkat ke Airport Padang untuk kembali ke LCCT, Sepang, Malaysia.

Pertanyaan lanjut serta borang penyertaan hendaklah ditujukan kepada Setiausaha Agung JARO Encik Tahirrudin Ahmad di No. 6C Ruang Niaga DBI, Jalan Ghazali Jawi, 31400 Ipoh atau telefon: 05-5480405 atau 0165200550 atau faks: 05-5480462 atau e-mel: chttsb@yahoo.com. Borang penyertaan boleh didapati dengan mengelik SIKO.

2 ulasan:

 1. Daripada RazakRao
  Assalamualaikum ,
  Niat Tuan menganjurkan program 'Balik Kampung Kampung Rao , Sumatera pada 13 Mac - 17 Mac 2009 ' adalah satu usaha yang patut di sokong . Akan tetapi bila melihat kepada aturcara program yang tuan susun , jelas didapati akan ada kepincangan terhadap perlaksanaannya . Ini memandangkan andaian saya yang peserta rombongan ini pergi dengan membayar sejumlah RM 990.00 bertujuan untuk berjumpa / mencari salasilah sanak saudara yang terputus hubungan sejak sekian lama , hanya mempunyai masa yang sebegitu singkat . Saya mengesyorkan setibanya di lapangan terbang Padang , rombongan dibawa terus ke Rao , Pasaman dan hari seterusnya merupakan program lawatan dan bertemu sanak saudara . Untuk makluman tuan jalan kampung diRao lebarnya tidak lebih dari 3 meter sahaja , jadi untuk sessi lawatan yang lengkap adalah tidak praktikal untuk menggunakan bas besar . Saya baru sahaja pulang dari Rao dan tinggal selama 10 hari disana dan untuk berjumpa dengan keluarga terdekat jangkamasa 4 hari masih belum mencukupi . saya berpendapat sessi lawatan diluar Rao seperti di Bukit Tinggi dan Padang yang perlu di pendekkan .

  Yang Benar
  razakmohdnasir@yahoo.com.my

  BalasPadam
 2. Sdr RazakRao,
  Pandangan dan cadangan tuan baik sekalinya. Saya akan berbincang dengan S/U JARO, sdr Tahirruddin Ahmad supaya pindaan aturcara lawatan dapat ubahsuai agar menetapi matlamat program.

  Terima kasih.

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao