Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Selasa, 27 Januari 2009

Jalan Pulang ke Rao


Inilah negeri Tuanku Rao yang melawan penjajah Belanda bersama Tuanku Tambusai dari Rokan, Riau. Orang-orang dari Rao ini banyak yang berpindah ke semenanjung untuk menyelamatkan diri, dan disana mereka dikenal sebagai Orang Rawa (Rao=Rawa). Negeri Rao ini kini adalah wilayah Pasaman, Sumatra Barat.

Untuk ke sana; dari Pantai Timur Sumatera (Selat Melaka) maka ada 3 jalan alternatif iaitu;

 • Dari Pulau Pinang : Ke Medan – Pematang Siantar – Parapat/Danau Toba – Balige – Tarutung – Padang Sidempuan – Hutanopan – Muara Sipongi – sempadan Sumut/Sumbar – Rao
 • Dari Klang : Ke Tanjung Balai (Asahan) – Rantau Prapat (Labuhan Batu) – Kotapinang – Gunung Tua – Padang Sidempuan – Hutanopan – Muara Sipongi – sempadan Sumut/Sumbar – Rao
 • Dari Melaka : Ke Dumai – Duri – Pekanbaru – Bangkinang/Kampar – sempadan Riau/Sumbar – Payakumbuh (Limapuluh Kota) – Bukittinggi (Agam) – Lubuk Sikaping (ibu negeri Pasaman) – Rao
Hasta Lavista!

5 ulasan:

 1. Selama ini kisah Tuanku Rao diambil samaada suka atau tidak dari sumber mandailing
  ( kerana usaha awal mereka membukukan fakta- fakta itu , menjadikannya seolah-olah satu fakta sejarah ) . Sekiranya boleh , peruntukkan segera dana untuk pengkajian asal Rao sejak dari zaman Sriwijaya sehinggalah kini . Pengkajian perlulah teliti dan menyeluruh dengan mengambil kira fakta-fakta dari Malaysia , Sumatera , Belanda dan Tiongkok untuk mengelak percanggahan pendapat dan kritikan .

  BalasPadam
 2. Kami sedang dalam proses memperolehi dana UPSI untuk kajian mengenai Rao dan sebagainya. Jika diluluskan projek ini akan dijalankan pada tahun ini juga melalui seorang pensyarah kanan yang memiliki PhD.

  tkasih

  BalasPadam
 3. RazakRao
  Adakah dana tu dlm bentuk Geran ... dan berapa % kah peluang untuk mendapatkannya ? Boleh tak diaturkan kutipan ikhlas dari seluruh anak -anak Rao ?

  BalasPadam
 4. Barangkali JARO boleh usahakan.

  BalasPadam
 5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao