Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Jumaat, 9 Januari 2009

MENJEJAK KASIH KE TANAH RAO


Nov 25, '08 10:28 PM
for everyone

catatan oleh Marisma


Sepi berangkat ketika subuh,
Membuka masa yang kita kuncikan,
Dari sebuah kisah,
Nama di hujung musim,
Yang semakin jauh,
Kini kembali bertaut.
( cetusan rasa Ayahnda T. Puji )

Tarikh 26hb. Feb. 2002 tidak akan luput dari ingatan apabila rombongan keluarga kami dari Raub, Pahang seramai 42 orang telah menuju ke Padang Nunang Rao untuk bertemu dengan waris keluarga yang masih tinggal menetap di sana. Kami keluar memulakan perjalanan seawal jam 4.00 pagi dari Hotel Ambun Suri di Bukit Tinggi, SUMBAR dengan menaiki bas menuju ke destinasi. Sepanjang perjalanan yang berliku-liku dan melalui kampung-kampung yang damai dengan pemandangan sawah padi yang terbentang luas akhirnya kami sampai juga ke Padang Nunang sebuah kampung di daerah Rao jam 9.00 pagi dengan disambut secara meriah oleh penduduk-penduduknya dengan acara keramaian adat minang. Seterusnya kami telah di sambut oleh Duli Yang Dipertuan Padang Nunang bersama-sama Permaisuri yang kemudiannya mempersilakan semua anggota rombongan masuk kerumah beliau. Maka berpeluk-pelukanlah keluarga rombongan dengan keluarga di Padang Nunang ini kerana mereka tidak menyangka boleh berjumpa kembali selepas terpisah selama 200 tahun lebih. Waktu itu dapat dilihat kemesraan masing-masing yang melepaskan kerinduan kepada keluarga yang masih ada pertalian 3 atau 4 pupu. Kami juga telah dihidangkan dengan makanan-makanan tradisional Rao seperti Lemang, Rendang, Kelamai Jagung dan lain-lain kueh yang jarang dapat kami berjumpa.


Selepas keberangkatan tiba Sultan Pagaruyung serta Permaisuri dan Yang DiPertuan Gadih Gadang Pagaruyung serta ahli-ahli rombongan dari Istana Pagaruyung maka tepat jam 11.00 pagi, Majlis Adat Istiadat di mulakan dengan menjemput Duli Yang Mulia Sultan Pagaruyung memberi ucapan dan diteruskan oleh wakil dari Pahang iaitu YM Tengku Puji B. Tengku Abd. Hamid dan juga ucapan dari Yang Di Pertuan Padang Nunang. Selesai majlis pada jam 12.30 tgh kami telah dipersilakan ke majlis jamuan makan tengahari dan sudah pastinya hidangan 'Kosa' (Gulai Rebus) adalah salah satu menu wajib dalam majlis keramaian seperti ini.


Selesai jamuan makan dan setelah berehat sebentar beramah mesra dengan tetamu yang hadir maka tibalah saat kami meminta izin untuk beredar kerana meneruskan perjalanan pulang ke Malaysia. Dimasa inilah kami dapat melihat kedua-dua belah pihak keluarga berpeluk-pelukan dengan airmata yang berlinangan... Jam 2.00 petang rombongan kami menaiki bas dan meneruskan perjalanan ke Bukit Tinggi selanjutnya ke Dumai. Sampai di Dumai jam 1.00 tengah malam, dan kami semua telah bermalam disini. Keesukan harinya kami melanjutkan perjalanan pulang dengan menaiki feri ke Melaka dan terus menuju balik ke Raub...


PENAKIK PISAU SERAUT,
AMBIL GALAH BATANG LINTABUNG,
SEDULANG JADIKAN NYIRU,
SETITIK JADIKAN LAUT,
SEKEPAL JADIKAN GUNUNG,
ALAM TERBENTANG JADIKAN GURU........

Dilahirkan di Ibu Kota Kuala Lumpur,
tatapi mambasa dikampuang halaman Ibu nan tacinto......
Pagaruyung Talatak Di Balai Janggo,
Tampek Bajalan Urang Baso,
Duduak Ket Kampuang Tiado Bandingannyo,
Hai... Sampai Bilo-Bilo Takanang Juo....

Rona roni kehidupan dihadapi dengan tabah dan cekal..
tapi ada juga masanya terpaksa mengalah dan bertahan....
Padang Nunang Rao Tuanku Mudo tinggakan,
Duduak sabanta di Sri Menanti,
Perjalanan hidupku telah ditakdirkan,
Apalah gerangan hikmah yang menanti.

Mencintai Sejarah dan Seni Budaya.....
Selingkar Kisah Datuk Paduka,
Melakar Sejarah Di Bumi Pahlawan,
Tuanku Nan Selapan Hebat-Hebat Belaka,
Bersatu Teguh Menentang Penjajahan.


Tok Gajah Pahlawan Gagah Perkasa,
Melawan Musuh Tiada Terkata,
Indahnya Budi Cantiknya Bahasa,
Sebahagian Seni Budaya Bangsa.......

2 ulasan:

  1. salam..seperti biase mdengar name Tengku Puji dr atuk, Haji Daud Bin Baki yg menetap d Raub, n jugak bketurunan rao..

    BalasPadam
  2. orang melayu raub adalah rao cuma indentiti tak kental cakap pun dah campur loghat pahang ulu cuma yg pure masih dapat dikalangan orang tua di Gali Tengah

    BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao