Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Khamis, 8 Januari 2009

EMEL DARI WARIS RAO GOPENG, PERAK


Menyingkap asal Rao tanah bertuah
Thursday, 8 January, 2009 9:47 PM

Tahniah atas niat dan usaha murni anda dan usaha ini harus disokong , saya keturunan Rao dari Gopeng Perak , juga berminat dan telah mula menyambung usaha ayahanda saya menyingkap asal keturunan sehingga di : Kecamatan Rao , Kabupaten Pasaman , Propinsi Sumatera Barat , Indonesia .

Namun ada sedikit halangan bila kebanyakan waris terdahulu telah menukar nama asal mereka bila tiba ke Tanah Melayu dan yang berkenaan kebanyakannya telah meninggal dunia . Cara yang tinggal adalah melalui persatuan yang baru dibentuk iaitu JARO dan menziarahi sendiri kampung-kampung asal di Rao .

salam perkenalan

"razak mohd nasir"

3 ulasan:

 1. Assalamulaikum ajak, saya ni Shamsul Bahareen Bin Hassan, anak Mak Ngah Norma yang tinggal di Cheras. Apa khabar Jay dan Ema skrg?

  Saya sekeluarga pun ingin tahu susur galur Nenek Mukti Bin Abdulah yang berasal dari Kampung Pulai, Gopeng. Saya sekarang sudah berhijrah dan menetap di Kuching,Sarawak.

  Diharap silaturrahim kita sekeluarga dapat dieratkan lagi. Salam dari kami sekeluarga kepada keluarga di Gopeng.

  Shamsul Bahareen Bin Haji Hassan
  Kuching, Sarawak
  dcurryrestaurant@yahoo.com
  012-8911518

  BalasPadam
 2. saya tak pasti siapa anda berdua tapi kalau keturunan Nenek Mukti, rasanya keturunan saya jugak.Jay dan Emma (macam pernah dengar!) , sepupu abang Razak,kan.Kenal ke Abang razak dan Murad?.Uci Beyah pun suku sakat saya belah emak.Datuk Nasir, datuk Pendi(dah meninggal),mamak emak saya.Saya kenal rupa dan nama (tapi tak pernah bercakap). Saya pun baru nak selidik suku sakat saya.Tapi saya jenis segan sikit.Saya memang tak berapa tahu saudara mara saya.Cuma cam muka. La ni adik saya yang semua orang kenal.Malah ramai orang Gopeng kenal dia sebab peramah dan dari kecik hingga besar tinggal dgn mak.Saya la ni dah pindah balik Gopeng.Baru nak kenal sedara mara.

  BalasPadam
 3. Salam Cikgu k.a. & Shamsul
  Kenal & masih ingat dengan Shamsul ..anak Mak Ngah Norma yg tinggal d Taman Maju Jaya , Cheras . Maaf bebanyak sebab jarang sangat contact . Dah belas tahun tak ke rumah Mak Ngah d cheras . Kalau berjumpa pun d Gopeng masa kenduri-kendara . Baru nie ada berjumpa Mak Ngah masa kenduri kawin Fazlan ( anak Achik Jaeyah ). InsyaAllah akan sambung komunikasi lagi Shamsul .

  Saya , Shamsul , emma & J adalah sepupu dan cucu kepada Alahyarham niniek Mukti bin Abdullah , cikgu .. Niniek Nasir dan Niniek Effendi (dah meninggal)adalah saudara kandung alahyarham atuk Ramlah . Boleh hubungi saya di razakmohdnasir@yahoo.com.my

  p/s di alam internet menggunakan nama RazakRao .

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao