Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Selasa, 6 Januari 2009

Peranan Surau Dalam menghasilkan Tokoh-Tokoh Ulama Melayu Silam Di Minangkabau

oleh Afriadi Bin Haji Sanusi1

Abstract

This paper will discuss the roles of ‘surau’ towards the building of classical Muslim scholars at Minangkabau. Hopefully it will bring some inspiration for the mosque development in the future. Before the existence of formal education system in Indonesia, there was informal education institution called ‘surau’ at Minangkabau. ‘Surau’ played significant roles in educating people without exception of their economic and social status through its informal education system. Children aged 7 was asked to sleep at ‘surau’ and they will be made funny by his friends if he still sleeps at home at that age. Special feature of ‘surau’ education system is it was a place for educating and residing at the same time. With the circumstance, it provides a chance for long interaction between teachers and students and at the same time the teachers present their knowledge and experiences to the students. Hence, the training process of Muslim scholars happened naturally through the process. Through the ‘surau’ education system, children will be taught variety of knowledge from basic Islamic teaching to skill based learning. Many classical Muslim scholars i.e. Hamka, Mohammad Natsir, Syeikh Ahmad Khatib, Haji Rasul, Djamil Djambek, Abdullah Ahmad, Inyiak Canduang, AR. Sutan Mansur, KH. Agus Salim and others were the products of ‘surau’ education system.

1. Pendahuluan

Minangkabau adalah bagian dari suku Melayu yang berasal dari Sumatera Barat. Suku Minang terkenal dalam bidang perdagangan dan pemerintahan. Kurang lebih dua pertiga dari jumlah keseluruhan anggota suku ini berada di perantauan. Suku Minang pada masa penjajahan Belanda terkenal sebagai suku yang terpelajar. Sampai sekarang majoriti suku Minang menyukai pendidikan dan perdagangan. Dalam pola keturunan dan pewarisan adat, suku Minang menganut matrilineal. Masyarakat suku Minang mendasarkan adat budayanya pada syariah Islam. "Adat basandi syarak, syarak basandi kitabullah. Syarak mangato adat mamakai." Identiti orang minang adalah beragama Islam dan seorang yang keluar dari Islam dibuang dari adat dan tidak diakui sebagai orang minang lagi2. selanjutnya...klik siko

2 ulasan:

  1. salam kenal, senang baca tulisanya; apakah orang minang juga; salam Dr. Silfia Hanani

    BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao