Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Khamis, 1 Januari 2009

Petikan Berita dari Padang, Sumatera Barat

Raja Negeri Sembilan Tuanku Ja`far Wafat, Pemko Bukittinggi Berduka

PadangKini.com | Kamis, 1/1/2009, 23:48 WIB


BUKITTINGGI--Pemerintah Kota Bukittinggi menyampaikan rasa belasungkawa atas wafatnya Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Tuanku Ja`far,Yang Dipertuan Besar (Raja) Negeri Sembilan Darul Khusus Malaysia, 27 Desember lalu..
Menurut Wakil Wali Kota Bukittinggi Ismet Amziz, dalam masa kepemimpinannya, almarhum telah berperan besar dalam merekatkan hubungan Bukittinggi khususnya dan Sumbar pada umumnya dengan Negeri Sembilan. Ikatan emosional masyarakat Negeri Sembilan dengan Sumbar terjalin kokoh. Masyarakat kedua daerah yang dipisah selat Melaka itu terasa dekat, karena sama-sama rumpun Minangkabau.
"Pemko Bukittinggi merasa kehilangan, kita berduka cita yang dalam atas wafatnya Tuanku Ja`far," kata Ismet Amzis seperti dikutip siaran pers Humas Pemko Bukittinggi.
Kabar duka atas kepergian Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan itu pada siang hari itu juga disampaikan melalui Sekretariat Kota Kembar di Seremban.
"Kita mendoakan semoga arwah almarhum mendapat tempat yang layak di sisi Allah," kata Ismet menambahkan.
Kota kembar Bukittinggi-Seremban yang nota kesepahamannya ditandatangani 6 Desember 1986, terwujud atas dorongan dari Tuanku Ja`far. Pada masa itu, Negeri Sembilan dipimpin oleh Menteri Besar (Gubernur) Dato` Mohamad Isa Samad.
Dukungan moral dari yang dipertuan besar guna mewujudkan kerjasama kota kembar itu, tiada lain dilatarbelakangi ikatan emosional antara masyarakat kedua daerah yang notabenenya sama-sama Minangkabau. (o)

1 ulasan:

 1. Alhamdulillah kami sekeluarga ucapkan banyak terima kasih kepada MBAH SORE atas bantuan MBAH SORE kami sudah bisa membayar semua hutang hutang kami yang menumpuk setinggi gunung kami juga sudah bisah buka usaha MBAH SORE, dulunya si saya ragu ragu dan kurang percaya yang namanya pesugihan uang gaib tapi mencoba dan alhamdulillah ternyata MBAH SORE benar - benar bisa menbantu saya dengan pesugihan uang gaib sekali lagi terima kasih MBAH SORE salam sukkses selalu.
  kalau mau seperti saya hubungi MBAH SORE Tlp-085-256-133-981,

  INILAH JENIS MACAM PESUGIHAN DAN BOCORAN TOGEL- 2D 3D 4D 5D 6D.....
  MBAH SORE Tlp : 085-256-133-981,

  >PESUGIHAN TUYUL| PELARIS USAHA
  >PESUGIHAN UANG GAIB
  >PESUGIHAN JIN KHODAM
  >PESUGIHAN UANG ASMA
  >PESUGIHAN UANG SEPASANG
  >PESUGIHAN UANG BALIK
  >TRANSFER JANIN
  >PESUGIHAN PUTIH TAMPA TUMBAL
  >PESUGIHAN NIKAH JIN
  >PELARISAN DAGANG

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao