Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Jumaat, 23 Januari 2009

Sebuah laei kampung Rao - Batu Masjid,Temoh


ASAL USUL BATU MASJID

Rujukan:- Buku, Batu Masjid Permata Kami Setelah Seratus Tahun Berlalu (Zabidin Hj. Ismail @ Jari Basurek)


Kampung Batu Masjid dibuka pada tahun 1895 oleh Lebai Tenggam dan beberapa orang pengikutnya. Lebai Tenggam bukanlah nama sebenar beliau, tetapi hanya gelaran sahaja. "Lebai" bererti orang yang taat kepada perintah agama serta kuat beribadat. Manakala "Tenggam" pula ialah satu nama perkampungan di Rao, Sumatera Barat, Indonesia. Ketika membuka Batu Masjid beliau berusia 20 tahun.

Batu Masjid mendapat nama dari sebuah bukit batu yang menyerupai bentuk masjid tersergam indah ditengah-tengah hutan belantara yang diterokai oleh beliau dan pengikut-pengikutnya. Bukit batu itu mempunyai sebuah gua yang gelap lagi menyeramkan tetapi mempunyai keanehan tersendiri kerana seringkali mengeluarkan suara muazin melaungkan azan apabila masuk waktu solat fardu. Mengikut cerita lisan gua ini didiami oleh orang bunian. Oleh kerana itu Pawang Ana, salah seorang pengikut Lebai Tenggam menamakan kawasan tersebut sebagai Batu Masjid.


Profil Batu Masjid


Lokasi Batu Masjid sekarang bukanlah lokasi asal.Ini berlaku akibat pembukaan beberapa kampung kecil seperti Kg. tanah Seribu, Kg. Padang, Kg. Jawa, Kg. Pasir dan Kg. Tersusun Hj. Tahir.Persimpangan masuk ke kampung ini terletak di tengah-tengah Jalan Persekutuan Tapah-Kampar kira-kira 6km dari Tapah dan 2km dari Temoh. Ia dibawah pentadbiran Mukim Chenderiang yang termasuk dalam daerah Batang Padang. Pentadbiran Kg. Batu Masjid diuruskan oleh sebuah jawatankuasa yang dikenali sebagai JKKK yang dilantik oleh Kerajaan Negeri Perak. Entiti ini bertanggungjawab kepada Penghulu Mukim Chenderiang dan Ahli Dewan Undangan Negeri Ayer Kuning.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao