Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Sabtu, 11 Julai 2009

Buku RAO DI SANA SINI muncul pada 25 Julai 2009 di UPSI
Pengerusi Jawatankuasa Kecil Kertas Kerja dan Penerbitan Buku sempena Seminar Melayu Rao Malaysia, Hj Zabidin Ismail yang juga Presiden Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk) memaklumkan bahawa semua kertas kerja yang dibentang dan kertas kerja sisipan akan dibukukan supaya dapat dijadikan rujukan baik untuk pusat sumber di Malaysia mahupun di Indonesia, khususnya di Sumatera Barat serta dijual kepada awam khususnya orang Rao dalam usaha menambah dana JARO. Justeru setiap pembelian buku ini bermakna anda telah menyumbang sedikit wang untuk tabung JARO.

Buku terbitan JARO ini disunting oleh Prof Dr HM Bukhari Lubis (Timbalan Presiden Karyawan Pk), Prof Madya Dato’ Paduka Dr Mohd Rosli Saludin (UPSI) dan Dr Talib Samat (Ahli Jawatankuasa Karyawan Pk) dan direka-bentuk oleh Redzuan Shah b. Datu Sahadun (UPSI). Tajuk buku ini ialah RAO DI SANA-SINI yang mengandungi 12 kertas kerja berikut:

Asal Usul Orang Rao: ditinjau dari Peninggalan Kebudayaannya
Dt Amran Dpt Jorajo S.Pd (Rao, Pasaman, Sumatera Barat)

Sejarah Penghijrahan dan Diaspora Masyarakat Rao di Malaysia
Prof Dr HM Bukhari Lubis (UPSI/Karyawan Pk) dan Afriadi Sanusi (Universiti Malaya)

Sumbangan Tokoh-tokoh Rao Terpilih dalam Tamadun Bangsa Melayu di Malaysia
Dr Hj Talib Samat (UPSI/Karyawan Pk)

Tuanku Rao: Riwayat Hidup Tokoh Paderi di Kawasan Utara Minangkabau
Prof Dr Mestika Zek (Universiti Padang, Sumatera Barat)

Hubungkait Adat dan Budaya Minangkabau Pagar Ruyung dengan Masyarakat Rao Malaysia
Prof Dr Puti Reno Raudha Thaib (Universiti Andalas, Padang, Sumatera Barat)

• Komunikasi Puisi Tradisional Rao
Prof Madya Dato’ Paduka Dr Mohd Rosli Saludin (UPSI)

• Sejarah Asal Usul Rao
Syamsuruddin (Rao, Pasaman)

• Peranan dan Aktiviti Surau dalam Masyarakat Melayu Rao
Afriadi Sanusi (Universiti Malaya, Kuala Lumpur)

• Adat dan Seni Budaya Rao
Edi Erman S.Ag. M.A (Rao, Pasaman)

• Bosar Limo Boleh Rao
Edi Erman S.Ag. M.A (Rao, Pasaman)

• Hubungan Rao dan Perak Melalui Penerokaan Penempatan Baru
Zabidin Hj Ismail (Karyawan Pk)

• Kedatangan Rao ke Negeri Sembilan dan Hubungan dengan Adat Perpatih
Prof Madya Dato’ Paduka Dr Mohd Rosli Saludin (UPSI)

Buku Rao di Sana Sini setebal melebihi 300 halaman dengan cetakan kulit tebal dan tipis serta memuatkan intisari kata pengantar oleh Dato’ Seri Mohd Khalil Hj Hussein, Yang Dipertua JARO, Profesor Dato’ Dr Aminah bt Ayob, Naib Canselor UPSI dan Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, Pengerusi Permodalan Nasional Berhad. Tidak ketinggalan juga disisipkan rumusan kertas kerja oleh Dato’ Mohammad Hamzah, Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Seminar Melayu Rao Malaysia.

Buku ini boleh didapati semasa seminar berlangsung di UPSI dan sekarangpun boleh ditempah bagi mengelakkan kehabisan kerana JARO menerbitkannya dalam jumlah naskhah yang terhad. Tempahan boleh dibuat melalui Setiausaha JARO, Encik Tahirruddin Ahmad, No 6C Ruang Niaga, Dewan Bandaraya Ipoh (DBI), Jalan Ghazali Jawi, 31400 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Telefon: 05-5480462 / 016-5200550.


1 ulasan:

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao