Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Jumaat, 13 Ogos 2010

Misteri Etnik: Senjata purba warisan dipertahan setiap generasi

Oleh Mohd Azis Ngah
azis@bharian.com.my
2010/08/14
PELBAGAI senjata masyarakat Rao masih disimpan dengan elok.
PELBAGAI senjata masyarakat Rao masih disimpan dengan elok.Hulubalang Rao pernah bantu Mat Kilau lawan Inggeris di Pahang

PERMODENAN adalah hakikat yang harus diterima tetapi soal warisan tetap perlu dijaga dan dipertahankan kerana orang Rao percaya mereka yang tidak mengenal sejarah adalah orang yang tidak mengenang bangsanya. Ia bukan saja sejarah peperangan tetapi warisan senjata dan kemahiran tertentu orang Rao yang kini boleh dikatakan hanya dimiliki individu tertentu.

Khalip Yaacup, 63, daripada keturunan Siti Rawa yang mewarisi senjata itu menganggapnya suatu amanah bangsa dan keturunannya dengan menyimpannya sebaik mungkin.

Diteliti, sundang panjang itu yang dikhaskan untuk panglima perang itu mempunyai 52 titik pada pangkal mata senjata. Setiap titik sebenarnya mewakili satu pewaris atau generasi, ini bermakna sudah ada 52 waris yang pernah menjaganya.

Jika diambil kira cerita Khalip yang mengatakan orang dulu ‘panjang umur’, misalnya Siti Rawa iaitu neneknya meninggal dunia pada usia 152 tahun, sudah tentu usia sundang itu mencecah hampir 600 tahun jika dikira purata setiap waris hidup 100 tahun.

Sudang itu mempunyai dua tanda silang sebagai tanda kebesaran dan jika orang Rao melihatnya, mereka akan tahu tanda berkenaan dengan menghormati keistimewaan, keunikan serta pewarisnya. Ada juga ukiran pada bahagian mata sundang.

Hulunya yang diperbuat daripada gading gajah mempunyai mata berwarna hitam. Senjata itu pernah digunakan dalam Perang Pahang pada 1892 ketika hulubalang Rao membantu Mat Kilau menentang Inggeris di Pahang.

Ketika itu, seramai 50 tentera Rao daripada Perak berkumpul dan bergerak ke Pahang bagi membantu saudara mereka yang terbabit dalam perang menentang penjajah Inggeris.

“Orang Rao ini sukakan ilmu tetapi paling penting mesti mengamalkan ajaran Islam, jangan sesekali tersasar. Orang yang berilmu adalah orang yang sentiasa ingatkan Allah dan jangan kita disukai ramai kerana benda lain.

“Umpama pisang masak setandan, ramai yang datang berkerumun tetapi jika buah dah habis, tandan akan makan tuan. Itulah perumpamaan orang tidak berilmu dan itulah warisan bangsa Rao,” katanya.

Pedang yang dimilikinya mempunyai tanda diperbuat pada 1842. Menurut Khalip, ia senjata yang dirampas daripada tentera Inggeris. Cuma sarung asalnya sudah rosak dan digantikan dengan sarung pedang yang baru.

Badik kecil itu pula mempunyai tulisan ayat al-Quran iaitu tulisan Bismillah di kedua-dua belah yang menggambarkan pemiliknya adalah orang Islam. Sarung dan hulu diperbuat daripada gading berwarna kuning seolah-olah menggambarkan kekuatan serta ketaatan pada pemiliknya.

Difahamkan, badik itu digunakan di sebelah tangan kiri dengan memegangnya secara terbalik kerana boleh digunakan sebagai penahan serangan dan menikam musuh. Mata badik berwarna putih dipercayai warna asal putih besi.

Selain mengamalkan ajaran Islam, menggunakan senjata klasik yang dianggap rapat dan akrab dengan pemiliknya, orang Rao juga sebenarnya mempunyai beberapa amalan lain yang bertujuan menyihatkan diri.

Antaranya ialah amalan mandi embun pada tengah malam hingga awal pagi pada setiap 15 hari bulan mengikut kalendar Islam yang jatuh pada malam Jumaat. Hari berkenaan hanya ada datang sekali dalam tempoh setahun dan sering ditunggu-tunggu pengamalnya.

Bahkan, pahlawan Mat Kilau juga mengamalkan mandi embun pada malam Jumaat yang dikatakan mempunyai kelebihan tersendiri berbanding hari lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao