Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Jumaat, 27 Mac 2009

Almari Rao?

Kepada anda urang Rao,
Saya baru-baru ini menerima maklumat daripada sdr Mior yang memiliki galeri menyimpan dan menjual barang antik di Tambun, Ipoh memberitahu bahawa urang Rao mempunyai reka bentuk almari kain sendiri. Dia menunjukkan almari itu kepada saya. Almari tersebut diperolehinya dari Gopeng, Perak kira-kira beberapa tahun yang lampau. Usia almari ini dianggarkan 60-70 tahun. Apakah maklumat ini sahih atau sebaliknya? Anda yang ada maklumat silalah beri pandangan untuk menambah pengetahuan bersama.

3 ulasan:

 1. salam...
  waduh cntik nye perabot jati tu kan?
  rumah lin semua jati,mmg suke dgn jati...suke brg2 antik ni..klaSIK..

  BalasPadam
 2. macam pernah tengok je.hehehe! rumah mak ada sebuah almari cermin macam tu.tapi taklah cantik sangat.tak banyak ukiran.(kami ni orang miskin).tapi laci kecil belah atas memang ada, lepas tu ada dua laci di bawah.cermin bentuk empat segi saja. rasanya pernah tengok almari kat rumah arwah uci beyah (kampung pulai, gopeng) masa kecik-kecik dulu.Pemegang tombol laci yg ada dalam gambar memang macam almari lama tapi tak ingat nampak kat rumah saudara yg mana.ingatkan memang rupa almari dulu-dulu macam tu.

  BalasPadam
 3. Rumah arwah Opah/Uci awak pun ado lobieh kurang macom ko, tapi indo banyak ukirannyo...

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao