Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Isnin, 3 Mei 2010

E-Book Rao: Catatan Balik KampungKarya Ahmad Syakir Bin Sharum
ahmad.syakir@yahoo.com

Buku ini mengisahkan pengalaman aku pulang ke kampung ku Rao, Sumatera Barat, Indonesia. Catatan hari ini menceritakan detik-detik kami sepanjang 5 hari berada di Rao. Antara babak-babak yang dimuatkan di dalam buku ini adalah:

1. Suasana Hari Raya Korban di Rao
2. Pemandagan di sekitar Rao
3. Kisah Imam Bonjol
4. Lawatan ke Batu Sangkar, Pagaruyung
5. Membeli belah di Bukit Tinggi


Buku ini secara umumnya ditujukan buat saudara-maraku, kawan-kawan yang ingin memberi sokongan dan orang-orang Rao semuanya.

Buku ini dapat memanfaatkan para pembaca terutamanya orang-orang Rao yang belum pernah pulang ke Rao. Pengalaman ini dapat memberi gambaran bagaimana cara dan suasana berada di Rao.

Harga buku ini adalah RM10 sahaja (Nak kasi lebih lagi bagus). Setiap RM7.50 akan disumbangkan kepada saudara kami di Rao dan lebihan RM2.50 akan aku gunakan untuk kos perjalanan ke Rao untuk menyampaikan sendiri wang sumbangan ini. Sambil membeli buku ini, anda sebenarnya turut membuat amal jariah.

Jika anda berminat, sila masukkan RM10 ke dalam akaun Maybank saya. Maklumat terperinci adalah seperti berikut:

Bank : Maybank
Nama : Ahmad Syakir Bin Sharum
No. akaun : 154044004861

4 ulasan:

 1. Macam mana nak bagi butiran untuk penhantaran buku? Email?

  BalasPadam
 2. saya minat buku ni, tetapi bagimana nak beritahu bayaran yang dah di bayar, tiada alamat?

  BalasPadam
 3. Tlg hubungi emel yang tertera.

  BalasPadam
 4. Ahmad Syakir
  Ghaz: Boleh download terus dari blog saya
  Tanpa Nama : Tak perlu beritahu. Masukkan duit, lepas tu download terus.

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao