Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Isnin, 22 Disember 2008

Dialog Rao

Sesi dialog antara seorang ibu dan seorang anak lelaki sulungnya yang berumur 14 tahun di depan laman rumah mereka..si anak bersama2 gengnya baru saje sampai dari berpoya2 sekeliling kampung....

Ibu : 'ke mano juo tang kilen ko?' ( ke mana jugak korang ni pegi?)
anak : 'kami ko sinun taden..indo bulieh baliek...tokopuong dalom ujen' (kami ke sana tadi...tak boleh balik...terkepung di dalam hujan)
Ibu : 'buek apo kilen ko sinun?pogi naik mandi copek..(buat apa korang ke sana?pegi naik mandi cepat)

Maka terkocoh-kocohlah sang anak berlari menuju ke dalam rumah pabila mendengarkan perintah dari ibunda tercintanya..tak semena-mena si ibu yang sedang berada di laman terdengar jeritan suara anak bongsunya yang masih kecil dari atas rumah....

Ibu : Mengapo tu!!?? (menjerit sambil berlari ke dalam rumah)

Si ibu melihat anak bongsunya itu menangis sebab di 'luku' tang kepala oleh abang sulungnya yang disuruh mandi tadi sambil abangnya itu sedang ketawa mengekek-ngekek di sebelahnya...

Ibu : Laaa..mengapo diguguoh pulo budak ko?aku topuok pulo kau kaghang! (laaa..ngapa dibantai pulak budak ni? aku tampo/tepuk pulak kau karang)

Maka dengan itu bermulalah adegan pembelasahan anak oleh sang ibu.

3 ulasan:

 1. indo kao kerojo ari ko...mengapo tang..!!!!!!

  BalasPadam
 2. lopeh kono guguoh kemano lari budak tu..ontahlah.......budak-budak bukennyo mau diom..

  BalasPadam
 3. darkk_buchukk17 Mei 2010 8:15 PG

  mano sambungen cerito anak konu belasah dongen omak nyo??
  bak tidak sang,sekorek sang cerito nyo...

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao