Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Selasa, 1 Februari 2011

Lawatan urang Rao Kg Daching NS ke Gopeng, Perak


Kunjungan keluarga Rao Kg Daching, Mantin, Negeri Sembilan ke Gopeng, Perak pada Sabtu 5 Februari 2011 akan menjadi "mercu tanda" hubungan silaturrahim masyarakat berketurunan Rao (Rawa) di negara ini. Gopeng merupakan lokasi masyarakat Rao terbesar di Semananjong selain Raub, Pahang. Kunjungan ini diketuai oleh tokoh Rao tersohor, Dato' Baharuddin Omar @ Anjang Aki dengan 60 orang anggota rombongan menjadi tetamu istimewa masyarakat Rao Gopeng, Timoh, Tapah, Ipoh dan Batu Gajah.

Mereka akan menyambut tetamu Kg Daching di Masjid Al Rahman Kg. Gunung Mesah Hilir, Gopeng, Perak bermula jam 9.00 pagi yang diketuai oleh Tan Sri Abdul Aziz Shamsudin, tokoh Rao kelahiran Gopeng yang pernah menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Sempena kunjungan ini tetamu serta masyarakat Rao tempatan akan dijamu dengan juadah Rao seperti Asam Daging, Ikan Koli Rondang Bercabai, bubur Anak Lobah, Kelamai dan sebagainya. Selain itu borang keahlian Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO) serta penjualan buku Sekondakhati, Rao Di Sana-Sini dan Puisi Rao Nusantara di samping produk IKS buah tangan usahawan Rao tempatan akan diadakan sepanjang majlis berlangsung.

Selepas solat zuhur tetamu akan dibawa ke tebing Sungai Kampar di Kg Jahang untuk sesi taklimat sejarah penerokaan Kg Jahang oleh orang Rao kira-kira seabad yang lampau. Keunikan Gua Tempurung juga akan dikunjungi seandainya masa mengizinkan.

Kepada urang Rao di seluruh negara dijemput hadir bagi memeriahkan program kekeluargaan tersebut bagi mengeratkan silaturrahim dan ukhwah dalam kalangan masyarakat Rao. JARO mengucapkan terima kasih sekiranya anda sudi singgah ke majlis ini.

3 ulasan:

 1. salam..
  bapak,
  bilo nak update ko?
  aritu nampak bapak dari kejauhan.. hehe

  BalasPadam
 2. Terlalu sibuk. Kalau ada yang sudi boleh hantar story untuk dipaparkan tp mesti ada kaitan dengan Rao.

  BalasPadam
 3. bole saya menemu bual bersma wakil masyarakat rao di GOPENG?sy sedang menjalani kajian mengenai nya.

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao