Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Ahad, 12 April 2009

Pelayaren Rao


Teh, semboyan udah begomo
Lokeh masauk ke dalom bahtoro
Belaya bahtoro indo bekelasi
Bahtoro iko bahtoro DIRI

Ditarik tang sauh keADAen
Dilebalah laya kePAPAen
Berlabuh toruih ko nogori amen
Nogeri MUTLAK indo tang besempaden
Paling ke lah MAKNAWIYAH dari pandangen
Dicolo NAFSIAH nun di dopen

Copek, lokeh tang berkayuoh
Ponek, susah, mongah apo la’i dikoluoh
Pelayaren malam indo bepenyuluoh
Tuju terobuih alam AR-RUOH

Keh sampai tang soru ketiko
Di dongak kepalo dicolek keh mato
Cotoih keh minda baco papen tando
“Sampai Wa’ang Ke Negori TIADO”


-dan dendang selingan berirama-
“You can check out anytime you like, but you can never leave”
(Hotel California : EAGLE)Aku pulang pada kalian (yang terbanyak)

7 ulasan:

  1. Blog ini sangat bermanfaat bagi saya. Sebagai orang muda dari Rao, saya tidak banyak mendapatkan informasi tentang sejahar Rao. Tapi ternyata di perantauan, negeri Malaysia, terdapat sekumpulan orang Rao yang membuat saya bangga menjadi anak Rao. Terimakasih untuk semua informasi di blog ini. salam kenal

    BalasPadam
  2. Saudara PajaRAO, untuk makluman sdr kami urang Rao di Malaysia berjumlah sekitar 150 ribu jiwa berbanding di Rao, Pasaman Sumatera Barat leluhur hanya 60 ribu sahaja. Di Malaysia sudah ada Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO) yang mengumpul serta menjalinkan silaturrahim di kalangan masyarakat Rao. JARO yang berusia setahun jagung akan cuba mengeratkan tali silaturrahim dengan leluhur di Sumatera Barat. Acap kali anggota JARO berkunjung ke sinun mencari saudaro dan bako. Selamat berkenalan dan bersahabat.

    BalasPadam
  3. Saya sangat terharu dan bangga telah menemukan blog ini. Alamat blog ini diberitahu oleh teman kuliah yang juga orang rao. Mudah2an blog ini bisa sebagai tempat silaturahmi urang rao dimana saja berada.

    BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao