Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Selasa, 14 September 2010

Solihati urang Rao 100 tahun masih sihat

Oleh AZMI ABDUL MALEK (Utusan Malaysia, 14 Sept. 2010)


Siti Zainon (kanan) sentiasa akrab dengan ibunya.

KEDATANGAN bulan Syawal kerap mengingatkan detik-detik manis warga emas berusia lebih 100 tahun, Solihati Wahab terhadap suaminya, Jamaludin Sudin yang meninggal dunia di Mekah kira-kira 53 tahun lalu.

Dia yang berasal dari Pasar Rao berdekatan Kg Padang Matinggi, Rao, Pasaman, Sumatera Barat, Indonesia, berkata, suaminya meninggal dunia di Mekah pada tahun 1957 ketika mengiringi ibunya menunaikan fardu haji.

Seterusnya, dalam keadaan sedih dan kesempitan hidup Solihati terpaksa membesarkan enam anaknya.

Namun tiga anaknya telah meninggal dunia dan kini hanya tiga yang masih hidup iaitu Abdul Rahman Jamaludin, 68, Siti Zainon, 65, dan Abdul Aziz ,58. Solihati cekal membesarkan anak-anaknya dengan menoreh getah di Kampung Batu Tiga, Temoh, Perak.

Ibu saudara bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid itu, terpaksa menoreh getah sendirian bagi menampung perbelanjaan makan minum dan sekolah anak-anaknya.

Hasil kegigihan itu, salah seorang anaknya, Abdul Rahman berjaya menjadi guru dan guru besar sebelum bersara beberapa tahun lalu.

Anak perempuannya Siti Zainon juga seorang guru, manakala anak bongsunya, Abdul Aziz memegang jawatan Pegawai Kebajikan Masyarakat.

"Walaupun mereka tidak memegang jawatan tinggi tetapi nenek bersyukur mereka tidak hidup susah macam dulu ketika masih kecil," katanya ketika ditemui di rumah anaknya di Kampar, Perak, baru-baru ini.

Solihati berkata, ketika arwah suaminya masih hidup mereka sekeluarga menjalankan ibadah puasa dalam suasana yang agak sederhana.

Namun kematian suaminya mengakibatkan kehidupan semakin sempit dengan mata pencariannya hanya menoreh getah, lima kali seminggu.

Bagaimanapun setelah anaknya bekerja, keadaan ahli keluarganya turut berubah apabila mereka mempunyai pendapatan tetap setiap bulan.

Solihati yang kini tinggal bersama Siti Zainon di Jalan Merbau, Taman Melayu Jaya, Kampar, Perak berkata, keadaan hidup orang kampung ketika pemerintahan Inggeris dan Jepun amatlah daif kerana mereka terpaksa bergantung kepada hasil pertanian yang diusahakan secara tradisi.

Keadaan hidup mereka katanya, berubah wajah apabila negara ini merdeka dan anak kampung diberi peluang belajar sehingga ke universiti.

Menurutnya, dia datang ke negara ini ketika berumur 10 tahun dan berkahwin dengan Jamaludin ketika berumur belasan tahun.

Beliau yang masih sihat dan kuat kecuali mempunyai masalah pendengaran berkata, sikap mahu menolong orang lain adalah antara amalan mulia yang disukai Allah.

"Allah akan menolong orang yang sentiasa berbuat baik sesama insan yang tidak gemar bersengketa," katanya.

Solihati berkata, generasi muda mestilah rajin bekerja jika mahu mendapat hasil yang tinggi dan sentiasa meningkatkan pengetahuan serta kemahiran.

Katanya, generasi terdahulu hidup menderita kerana tidak mempunyai ilmu yang tinggi dan tidak ada kemahiran sesuai untuk meningkatkan pendapatan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao