Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Khamis, 23 September 2010

Sajak Rao Berandai karya Jari Basurek meneteskan air mata
Sewaktu latihan pagi tadi (23 September 2010) Puan Agnes a/p Suppiah, 53 tahun atau lebih mesra dipanggil Jimah dalam masyarakat Rao Gopeng, Perak berjaya memukau dan menarik hati pendengar sehingga ada yang meneteskan air mata ketika membaca sajak Rao Berandai karya Jari Basurek dengan penuh yakin dan lancar berbahasa Rao.

Jimah petah dan fasih berbaso Rao mengalahkan urang Rao sendiri telah mempamerkan kepakarannya melontarkan bait-bait puisi dengan intonansi, ragam bahasa serta sebutan Rao asli yang sekaligus memukau pendengar.

Kemudian Jimah meneruskan persembahan dengan berbual dalam baso Rao dengan Encik Leong Ten Foong, 73 @Ah Sang Alin dan Encik Chong Nyek Phon, 57 @Ah Sang Rao Gopeng. (Foto: berbaju merah) Mendengar perbualan mereka, kita agak "terpegun" betapa bangsa bukan Melayu boleh berbaso Rao dengan baik. Jauh di sudut, hati kita juga rasa terkilan kerana ramai urang Rao yang sudah mula "menyimpan" baso itu dalam muzium almari. Malahan ada pula yang suka dikenali sebagai urang Rawer daripada Rao!!

Anda jangan lepaskan peluang datanglah ke Dewan Bandaran, Gopeng, Perak pada 25.9.2010 jam 10.00 pagi sempena Majlis mesra Aidilfitri JARO 2010M/1431H bagi menyaksikan Jimah, Ah Sang Rao dan Chong berandai dalom baso Rao. Mengakai kito tergolak godang!!

2 ulasan:

  1. Pada pendapat saya,jika bahasa rawa itu mahu dikekalkan hingga ke akhir zaman perlu diterbitka buku untuk mempelajari bahasa Rawa.Ini dapat membantu mereka yang berketuruna Rawa tetapi tidak pandai bercakap menggunakan bahasa Rawa.

    BalasPadam
  2. salam encik...sy pelajar dr ipg ipoh ingin menjalankan kajian mengenai masyarakat rawa..sy ad trlihat kupasa encik di dalam berita harian...oleh itu, bole sy tau dmana sy bole dptkn buku sekondakhati ini?

    BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao