Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Rabu, 28 Julai 2010

Makan Malam JARO-himpun 350 anak RaoSeramai 350 ahli Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO) hadir memeriahkan Majlis Makan Malam yang diadakan di Kelab Darul Ehsan, Ampang Jaya, Selangor pada 18 Julai 2010. Program sempena Mesyuarat Agung Tahunan ke-2 yang diadakan pada sebelah petang hari tersebut, turut melancarkan buletin khas JARO bertajuk Rao Berandai dan persembahan balada serta koir Sekondakhati.

Majlis tersebut diarsmikan bekas Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Sallehuddin Mohamed yang juga daripada keturunan anak Rao. Beliau yakin, dengan ahli melebih 500 orang, pelbagai aktiviti yang produktif dapat dilaksanakan untuk ahli dan masyarakat Rao.

"Untuk persatuan mencapai tahap yang lebih tinggi, banyak sumbangan dan pengorbanan yang perlu diberikan oleh ahli itu sendiri," katanya.

Sehubungan itu, satu pengiktirafan khidmat persatuan turut disampaikan Yang DiPertua JARO, Dato' Seri Mohamad Khalil Hussein, Naib Yang DiPertua I, Dato' Mohamad bin Hamzah, Setiausaha, Tahiruddin Ahmad dan Pengerusi Biro Sejarah, Hj Zabidin Hj Ismail @Jari Basurek.

Turut hadir, Pengarah Urusan Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub, seorang Rao Kelantan telah menyumbangkan 350 pek hadiah untuk tetamu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao