Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Jumaat, 22 Mei 2009

Berjalan-jalan di Pulau Temasik


Berjalan-jalan di Pulau Temasik, terpegun juga kerana kebersihan, kemas, aman dan damai. Apa lagi yang kita mahu jikalau semuanya ada di situ. Saksikanlah perjalanan dari Esplenade ke Arab Street dan menjejaki Kg Gelam -pusaka Melayu yang kian tersisih. Pencakar langit di sana-sini melenyapkan Beduk, Geylang Serai dan menenggelamkan suara Melayu. Sukar mencari Rao di sini namun sejarah mencatatkan minoriti orang seberang; Sumatera yang membuka Kg. Gelam kependudukan kaum Melayu di Kota Singa ini. Orang Sumatera itu siapa? Rao kah atau Minangkabau, namun yang pasti Minangkabau kerana kita berpegang pada teori- di mana ada orang Rao di situ ada Mandiling kerana di sini Mandiling tiada sebaliknya Bawean (Boyan) adalah! Hari itu, 16 Mei 2009 ku seru Sang Nila Utama menanyakan Parameswara; kenapakah Kota Singa ini menjadi begitu!4 ulasan:

 1. I have visited your interesting blog.Do You want visit the my blogs for an exchange visit?Grazie.
  http://internapoli-city.blogspot.com/

  BalasPadam
 2. salam sahabat..seronok bila baca pengalaman sahabat2 yang melancong luar dari MAlaysia

  BalasPadam
 3. Salam,

  Terima kasih kerana melawat blog saya. Saya akan link kan blog saudara.

  BalasPadam
 4. sampai mati saya BENCI org rawa!!

  BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao