Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Khamis, 29 September 2011

Radio Berkarat dalam Hari Keluarga JARO


Salah satu acara menarik Hari Keluarga JARO ialah pertandingan gossip "Radio Berkarat" berpasukan dengan menampilkan loghat Melayu Rao yang bakal meriuhkan suasana di pekarangan Ibu Pejabat Kumpulan Karangkraf, Seksyen 15 Shah Alam pada Sabtu 15 Oktober 2011 jam 8.00 pagi.

Pertandingan ini terbuka kepada orang Rao dewasa dari seluruh negara yang fasih bertutur baso Rao (kalau boleh versi Gopeng yang masih asli). Acara tersebut dimeriahkan lagi dengan lagu rasmi JARO; Sekondakhati (edisi asli -Duan -) dinyanyikan beramai-ramai oleh semua tetamu.

Ini diikuti dengan tayangan slide "Sumbangan Orang Melayu Rao dalam Masyarakat Besar Melayu Malaysia dan Indonesia" di Dewan Karangkraf yang merakamkan rentetan episod kejayaan anak-anak Rao Malaysia.

Jom kito loti yor....!

1 ulasan:

  1. MOHON BANTUAN JEJAK KASIH. Allahyarham datuk saya, Hashim Hj Jaafar (1900-1957) pernah berkahwin dengan wanita bergelar "Nyonya" sebelum berhijrah dari Gunung Mensah, Gopeng ke Kg Sg Tua, Selangor. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata bernama Omar (Kepong). Di Selangor, beliau berkahwin dgn Lijah binti Kaha, mendapat anak Othman (Suman), Alang Wok, Ali, Sabariah, Ismail dan Kamariah. Saya pergi ke Gunung Mensah (1 Syawal @ 30 Ogos 2011) utk mencari waris bagi memanjangkan persaudaraan TETAPI GAGAL. Mohon respond kpd saya di FB "jai othman" jika ada yang dapat membantu menjejaki asal usul keturunan saya ini. Terima kasih

    BalasPadam

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao