Kenalilah Nasab

" Kenalilah nasab keturunan kamu yang membawa kepada silaturrahim ( kasih sayang ) " - Riwayat Al Imam Tarmizi ( Ibnu Kathir, vol. 4 ms.218 ).

Followers

Selasa, 2 November 2010

Pameran Pawang Ana dan Karyanya
LAKARAN wajah Tokoh Penglipur Lara Negara, Pawang Ana yang menuturkan lima hikayat iaitu Hikayat Raja Muda, Hikayat Malim Deman, Hikayat Malim Dewa, Hikayat Anggun Cik Tunggal dan Hikayat Awang Sulung Merah Muda, pertama kali dipertontonkan dipertontonkan kepada masyarakat selama dua minggu bermula 25 Oktober lalu.

Presiden Persatuan Karyawan Perak (Karyawan Pk), Zabidin Hj Ismail, berkata lakaran yang menjadi aset penting sejarah negara kini ditempatkan di Perpustakaan Awam Perak di Ipoh memberi peluang kepada masyarakat untuk melihatnya selepas puluhan tahun sejarah mengenainya disimpan di luar negara.

"Lakaran wajah Pawang Ana sebelum ini tidak pernah didedahkan kepada umum dan kita bernasib baik lakaran itu ditemui mantan Karyawan Tamu, Universiti Malaya (UM), Mohd Zamberi Abdul Malek ketika membuat penyelidikan mengenai R O Winstedt (bekas Pegawai Inggeris di Tanah Melayu) di London.

"Hasil penyelidikan itu menemukan lakaran wajah, biografi dan karya Pawang Ana yang ditulis RO Winstedt dan diterbitkan Malayan Memories, pada 1916 di London," katanya kepada pemberita selepas majlis penutup seminar Pemikiran Pawang Ana di Auditorium Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara. Sejarah ketokohan Pawang Ana tenggelam sekitar 1914 dibangkitkan kembali bagi memastikan sejarah itu terus dipelihara untuk pengetahuan generasi akan datang dan majlis penutup seminar berkenaan disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Zainol Fadzi Paharuddin.

Zabidin berkata, pameran khusus Pawang Ana dan karyanya diadakan bagi memberi peluang kepada masyarakat mengenali ketokohan Pawang Ana sehingga kelima-lima bukunya dibukukan bekas Pegawai Inggeris di Tanah Melayu, RO Winstedt. "Karya Pawang Ana bukan saja mempunyai nilai sejarah tinggi di negara ini, tetapi mendapat pengiktirafan masyarakat dunia, selain kelima-lima cerita berkenaan sudah dikategorikan sebagai Karya Agung Melayu oleh Yayasan Karyawan," katanya.

Khidmat Pawang Ana turut dikenali sebagai dukun dan pendekar, pernah digunakan bagi menemukan mayat Presiden British, J WW Birch yang hanyut di Sungai Perak selepas akibat dibunuh pahlawan Melayu Pasir Salak, selepas Inggeris gagal menemui Birch sejak tiga hari kematiannya.

Seminar dan pameran itu dianjurkan Karyawan Pk dengan kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Perak, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Wilayah Utara, Yayasan Perak, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Perbadanan Perpustakaan Awam Perak dan Persatuan Jalinan Rao Malaysia (JARO), membabitkan pembentangan 7 kertas kerja oleh sarjana dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan UPSI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kisah dolu-dolu

Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Title : Pemikiran Politik dalam Novel Ahmad Boestamam

Author : Zabidin Haji Ismail
ISBN : 978-983-100-439-5
Year Publish : 2010
Page Number : 160
Category : General


Price: 30.00

add to cart

Content

Ahmad Boestamam menguasai tiga bidang yang berbeza – politik, kewartawanan dan sasterawan – dan tersohor kerana ketiga-tiganya. Melalui pengalaman dan penglibatannya dalam bidang politik, Ahmad Boestamam menterjemahkan pemikiran politik ke dalam novel tulisannya. Penampilan pemikiran politik itu disimpulkan mengandungi tiga aspek iaitu nasionalisme, antikolonialisme dan sosialisme. Ketiga-tiga aspek pemikiran itu pula mempunyai perkaitan antara satu sama lain yang disampaikan dalam bentuk mesej yang digarap dalam novel.
Buku ini berasaskan kajian tekstual dan kontekstual dengan tumpuan pada sepuluh buah novel Ahmad Boestamam. Teks novel tersebut dianalisis dan dikupas bagi mencungkil pemikiran politik beliau yang dianggap seorang novelis-nasionalis berpengaruh. Sebelum ini kebanyakan sarjana hanya cenderung melihat peranannya dalam sejarah politik sehingga meminggirkan sumbangannya dalam mengisi rentetan sejarah kesusasteraan Melayu moden tanah air. Buku ini diharapkan dapat menambah khazanah kajian berkaitan Ahmad Boestamam selain boleh dijadikan bahan rujukan penyelidik sastera dan sains politik.

Buku Sekondakhati

Buku Sekondakhati
Buku yang memaparkan topik mengenai etnik Rao (Rawa) yang perlu dimiliki oleh mereka. Halaman 202 kulit kilat, kertas berkualiti dan penuh warna. Satu-satunya buku berbentuk journal khas mengenai Rao.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM40. Pembayaran: CIMB 08021261220523. TEMPAH SEGERA* NASKHAH HAMPIR KEHABISAN.

Rao Di Sana-Sini

Rao Di Sana-Sini
Kompilasi 11 kertas kerja Seminar Melayu Rao yang julung kali diadakan di negara ini. Ketebalan 294 halaman. Tiada di pasaran terbuka. Kulit tebal RM70; kulit tipis RM40 termasuk belanja pos. Pesanan boleh dibuat kepada En. Zabidin Hj Ismail melalui 012-5070513. Pembayaran: CIMB 08021261220523

Antologi Puisi Rao Nusantara

Antologi Puisi Rao Nusantara
Buku yang memaparkan puisi mengenai etnik Rao (Rawa) yang ditulis oleh penyair Malaysia dan Indonesia. Halaman 176 kulit kilat, kertas berkualiti. Satu-satunya buku puisi Rao yang pernah diterbitkan di negara ini.Tiada di pasaran terbuka. Hanya boleh diperolehi melalui pesan kepada En Zabidin Hj Ismail 012-5070513. Harga termasuk belanja pos RM20. Pembayaran: CIMB 08021261220523.

Boleh juga bayar di sini

Rakan Sekondakhati

Lensa Rao